Idag har jag haft toppen extra hjälp av Mirka som är inneboende denna vecka för lite bootcamp. Hon håller just nu på att ta hästskötarexamen och vill passa på att träna lite extra under mellandagarna. Hästskötarexamen är en bra grund när man vill jobba med hästar. För att bli Diplomerad hästskötare ska man kunna räkna foderstater, ha bra kunskap om sårvård, kunna hantera häst med gott säkerhetstänk, tappsko kompetens dvs kunna slå på en tappsko, kunna longera, visa häst vid hand samt göra en häst tävlingsklar mm mm. Det är en ganska omfattande bit. Jag har själv tagit hästskötarexamen och det har för mig varit en bra grund att stå på. Sen kan jag tycka många gånger att när det gäller andras hästar så vet man precis hur man ska agera vilket ibland kan vara svårare på sina egna hästar där man lägger in känslor. Jag tror att det är viktigt att kunna falla tillbaka och lita på sin kunskap när ngt händer sin egen häst så man inte blockerar sig, för det är alltid jobbigt att se sin häst vara sjuk eller skadad.
Lyckligtvis har jag turen att ha friska och krya kusar. Tyvärr brukar statestiken för kolik fall öka under julhelgerna, vilket kan bero på att de rör sig mindre än vanligt då de tex vilar mer (dra gärna ner på kraftfoderet om hästen vilar) eller att de dricker för dåligt tex nu när det är så kallt och vattenkoppar kanske fryser och då kan man förebygga genom att vattna med hink, då har man även koll på hur mkt vatten hästen dricker. Kolik är ett samlingsnamn för buksmärtor och kan ha olika orsaker tex de ovan. Vanligast är dock förstoppning i grovtarmen vilket kan komma från tex tvära foderbyten. .Kolik symtom känner man igen genoom att hästen inte vill äta, står och skrapar och är otålig, tittar mot magen, rullar sig, den får högre puls än normalt (normal puls 28-40 slag/minut och normal temp 37,5-38 och 8-16 andetag/minut) Vid kolik misstankar ta bort allt foder och låt hästen röra på sig dvs ut och gå den ska inte anstränga sig. man vill gärna att hästen ska bajsa men det behöver inte innebära att den är ok så man behöver hålla koll på den även efter. Kontakta gärna en veterinär och rådfråga eftersom kolik kan vara lite lömskt och även om det verkar gå över kan det lätt komma tillbaka så hästen behöver tillsyn flera timmar ibland ett helt dygn efter koliksymtom. Det kan därför ibland kännas tryggt att köra den till ett djursjukhus där det finns kunnig personal och tillggång till tex kramplösande och vätske ersättning (dropp tex) som man ofta ger kolikhästar.
Midde har iallafall inte varit på latsidan idag! Veronica har trimmat och tränat byten. Det var jätte kul att se, Veronica är en duktig ryttare och hon gör ett jätte fint jobb med Midde. Han är verkligen en liten ankunge som har blivit en fin svan. Jag har alltid tyckt att han varit fin men han är en känslig kille och det var några tålamodsprövande år precis efter jag köpt honom som jag många gånger tvivlade på att det skulle bli bra. Idag är jag är glad över att mitt hjärta då klappade mer än mitt förnuft och att jag behöll honom och lät honom få den tid han behövde för när han går bra och han är med på noterna är han mjuk och smidig som en panter och ger en fantastisk ridkänsla och jag hoppas och tror att även många av mina elever gillar och uppskattar honom. Mitt hjärta klappar fortfarande för honom och jag ser fram mot att vara stolt matte när han och Veronica i vår ger sig ut på tävlingsbanorna.