Hoppa till innehåll

VAD ÄR DET SOM DRIVER DIG?

 

Ibland kan det kännas svårt att hitta inspiration till att göra sitt bästa varje dag. Hur man än kämpar så kan det ibland vara svårt att hitta den där extra motivationen och minsta lilla grej känns helt oöverkomlig.
Det finns nog många som stundtals känner så i sin ridning och speciellt om man bara rider en gång i veckan. Man hamnar i någon form av dålig spiral som ibland känns omöjlig att vända och ridpass efter ridpass känns som man är tillbaka på ruta ett. Tillslut känner man sig så ledsen och besviken på sig själv så man börjar undra om det ens är värt att försöka mer??!! Vad är det som gör att man hamnar där? Kan det vara allt vintermörker? Eller en segdragen förkylning?
Jag hamnade där igår…
Äntligen hade jag fått en läkartid för min envisa astmahosta som förföljt mig flera månader och därtill en segdragen förkylning som har bromsat min träning och ridning. Läkarbesöket var till en specialist på Danderys, vilket kändes hoppfullt. Lite naivt trodde jag nog att han skulle vifta till med sitt trollspö och hitta alla lösningar och vips var man tillbaka som om det aldrig hade existerat. Men nej…
Det började med att han var 55 minuter sen, vilket gjorde mig ganska irriterad. Jag förstår att det kan dra ut på tiden men 55minuter!!! Därefter skakade han på axlarna och tyckte att det var hur normalt som helst att hosta var 5e minut och speciellt när man ansträngde sig, det är ju vinter! Han tyckte även att det bara var att fortsätta äta alla receptbelagda hostmediciner mm som jag ätit i ca 2,5 månader utan resultat.
Så det kändes lite hopplöst när jag gick därifrån och åkte hemåt för att träna med Denzel för Ann. Det var då vågen av total brist på motivation och lust kom över mig och jag ifrågasatte hur vida jag skulle fortsätta med att rida eller inte när jag endast orkade trava 2,5 varv runt ridhuset… Stackars Ann!

Så vad jag vill säga till Er med detta är att Ni är inte ensamma. Det händer! Men, det är vad man gör med det som är det viktigaste. Ibland behöver man tillåta sig själv att bryta ihop för att sedan komma igen. Och handen på hjärtat, ridningen och hästarna är ju det roligaste vi vet.
Det är därför vi lägger alla dessa timmar och någonstans så fascineras vi av denna känslomässiga berg -och dalbana som ger oss extrema kickar av glädje när vi får in en fullträff och den bra ridkänslan infinner sig.

Det gäller att bryta mönster och hitta tillbaka till varför man håller på. Så efter min träning ringde jag min vän Lotti i Motala och bönade och bad om lite inspiration och en rejäl kick i arslet!!! Hon är verkligen fantastisk! I morgon packar hon in sig i bilen och kommer hit och rider med mig. Ser fram mot det och idag var motivationen och glädjen tillbaka. Hade ett bra ridpass med Celine och joggade Denz och Didi några varv med hjälp av Eva. Jag sänkte ribban, insåg att det var totalt orättvist mot mig själv att efter snart 2 månaders sporadisk ridning kräva att jag skulle vara i topp form. Det är nog det som är nyckeln. Man måste inse och acceptera det man inte kan påverka och ta tag i de bitarna som man faktiskt kan påverka. Man har toppar och dalar i allt och det gäller att hålla i och hålla ut när det går nerför så man snabbare kan ta sig uppåt igen.

Vad är inspiration?
Till att börja med ett latinskt ord som betyder “väcka liv i” . Det beskrivs även som ett sinnestillstånd som ger en känsla av att allting är möjligt. När du är inspirerad känns det som allt går lätt och du har ett flyt. Motivation är något som förknippas med inspiration och det är en önskan eller vilja att åstadkomma något. Har man inte viljan att förverkliga något kommer det troligen heller inte att hända. Så både inspiration och motivation behövs för att nå ett mål.

Så för alla Er som inte har en Lotti, hur bär man sig åt för att hitta tillbaka när allt känns motigt? Hur återfinner man motivationen?
Vi prioriterar ofta utifrån vad som är viktigt för oss så ett steg är att gå tillbaka och påminna sig själv om varför det från början var viktigt. Hur skulle ditt liv se ut utan din ridning (eller vad du nu söker motivation till) väg för och nackdelar.  Vi behöver alla något att sträva efter och det är själva drivkraften bakom motivationen. Har du tydligt uppsatta mål? Är målen för högt satta? Man kanske för stunden måste omvärdera sina mål. Man måste också påminna sig om att det är okej att det går lite sämre ibland, det behöver inte betyda att man är kass! Ha rimliga förväntningar.
Vi har alla motivation för någonting, men det kan vara svårt att föra kampen alla gånger. Vad som är positivt är att går det nerför så kommer det även gå uppför om vi bara har tålamodet och den tillräckliga viljan….

 

“Gör det du kan, med det du har, där du är.” / Citat av Theodore Roosevelt.