Hoppa till innehåll

ÖVERGÅNGAR I MÄNGDER

Dessa fantastiska övergångar….

Idag var Rickard Olsson här och tränade, jag gillar honom, han är väldigt trevlig och rolig att arbeta tillsammans med. Idag hade han med sig Anton Körberg som också fick sitta upp en sväng.
Midde fick ta hand om grabbarna.  Jag har under några dagar låtit honom vila från lektionsverksamheten och Åsa har ridit honom, vilket hon har gjort jätte bra för han ser verkligen pigg och glad ut.
Så pass att han började med att ta några galopp steg med Anton som överraskande hade en väldigt bra balans och lite coolt bara lutade sig bakåt och bromsade.
Anton har ingen direkt ridvana så det imponerade tycker jag! Rickard fortsatte även han att imponera och gjorde sitt 6:e ridpass helt klart godkänt, han hade dock lite mer problem med att kunna stanna Midde än han har haft med Anuncio och Debbie (som blir hans häst i Ericsson Globe).
Därför tyckte jag att lite övergångar var på sin plats att träna, så Rickard fick trava och skritta om vartannat. Uppenbarligen tyckte han att jag var helt förvirrad och en aningen obeslutsam som hela tiden ändrade mig om hur vida han skulle skritta eller trava för tillslut utbrast han “- men vad är det här, är det verkligen meningen att vi ska göra så här? Driver du med mig? Är det dolda kameran någonstans som ligger och lurar??!!!”
Men när jag förklarat mitt syfte för honom och han faktiskt började känna att det hjälpte höll han med om att det var en bra övning som han nog kunde ha nytta av framöver.
Det är inte bara Rickard och vi övriga ryttare som har nytta av övergångar utan det är även ett sätt att göra hästen starkare och mer lyhörd för ryttarens hjälper och inte bara det utan också ett bra sätt att träna inför att få bättre halvhalter.
Förutom att bara göra övergångar rakt fram på spåret så kan man variera och låta ryttare som kommit lite längre i sin ridkarriär göra dem i sidvärtsrörelser. Vad som är bra med att variera och göra övergångar i sidvärtsrörelse är att hästen automatiskt flyttar sin tyngdpunkt och när den då försöker återfå sin balans så ökar hästen spontant sin bakbensaktivitet. Att jobba övergångar i sidvärtsrörelser är också ett  bra sätt att få ryttaren att lära sig få hästen framför skänklarna (enkelt översatt: att man har känslan av att hästen går framåt när man som ryttare lägger till skänkeln).  Glöm nu inte att  använda skänkeln, framåtdrivande hjälper, i alla övergångar från högre till lägre tempo för om den glöms bort kommer hästen inte att använda bakbenens uppbärande kraft utan tar i stället spjärn i handen.
Så… kom alltså ihåg skänkel och en mjuk hand som direkt efter en förhållning ger en eftergift så kommer ni få fin fina övergångar =)

Anton, Midde, Rickard & jag

En suddig bild på Rickard & Midde över bommarna