Hoppa till innehåll

ÖPPNA

 

Vill börja med ett stort grattis till Anna Andreasson som tillsammans med laget på Mälaröarnas Ridklubb vann stockholmscupen i dressyr där hon red ett LB program på 67,2 %.

Idag hade mina lektioner fokus på öppna. Öppna tillhör det man kallar skolorna och det är en samlande rörelse. Man kan variera graden av samling och rider man en “svag öppna”, vilket brukar kallas bogen in, blir inte samlingen lika hög som i en “vanlig öppna”. Skillnaden mellan dessa två är att i en öppna rids hästen på tre spår, inner bak placeras i samma spår som ytter fram och inner fram och ytter bak bilder varsina egna spår. När man rider bogen in sätts inte inner bak lika djupt in under hästen utan går i stället in på ett spår som placeras mellan de båda frambenen, dvs hästen går på 4 spår och har en svagare böjning.

Öppnan är egentligen en ganska naturlig rörelse, man kan tänka att man “öppnar upp en volt”. Det är även ungefär samma hjälper som när man rider in på en volt. Hästen är ställd innåt och böjd i sin längdaxel. Inneskänkeln inverkar på det inre bakbenet och innertygeln ställer. Det är viktigt att närsomhelst kunna ge efter på innertygeln och hästen då är kvar i ställningen. Ett av de vanligaste felen till att ryttaren inte får till öppnan är att hon/han blir för låst i innertygeln och glömmer den viktiga eftergiften.
Yttertygeln reglerar stälningen och kontrollerar att halsen inte förböjs medans ytterskänkeln (som är väldigt viktig i öppnan!) inverkar på ytterbak och medverkar till hästens samling och ser till att det yttre bakbenet skjuter på framåt. Ytterskänkeln skapar även, i sammarbete med innerskänkeln, hästens böjning.
Rid gärna öppnan korta sträckor och lägg in volter för att kontrollera att hästen är korrekt böjd och eftergiven innersidan. Som jag nämnt tidigare är öppnan ett bra tillfälle att använda när man jobbar tempoväxlingar. Öppnan blir samlande eftersom inner bak måste träda mer in under hästens kropp och på så sätt även får bära mer vikt.
I dag fick mina elever variera att rida öppna längst med fyrkantsspåret och rida både höger och vänster öppna i tex höger varv.
Something like this….