Hoppa till innehåll

LÖJLIGT LÄTT, MEN ACK SÅ SVÅRT

 

Jag har lagt lite fokus på ridvägarna under några lektioner nu och inser att det lätta ibland är väldigt svårt, just för att det är så enkelt?!! Det blir lätt att man som ryttare slarvar för det är en enkel uppgift som man inte tycker kräver så mycket koncentration.
Ta tex den enkla ridvägen snett igenom som brukar vara en av de första man lär sig. Hur ska den ridas korrekt? Jag ser ofta hur mina elever slarvar iväg genom hörnet och vänder antingen för tidigt eller alldeles försent och rider sedan en liten vinglig diagonal med en diffus utgång.
Hur ska den ridas då?

Snett igenom är faktiskt en jätte bra övning inte bara för själva ridvägen utan även för att känna av om man har kontroll på yttersidorna. Tänk på att forma hästen i hörnpasseringen och att ha med din ytterskänkel i vändningen in på diagonalen. Försök tänka att hästens ytterbog ska vända in på diagonalen i höjd med hörnbokstaven. Räta sen ut hästen på diagonalen och försök sen se som en linje där hästen ska placera sina framben (och bakben) hela vägen på den diagonala linjen. Rids det en lång diagonal ska hästen komma ut straxt vid sista hörnbokstaven och därefter göra en hörnpassering med ställd och böjd häst och rids det en kort diagonal ska hästen komma ut vid den näst sista bokstaven innan hörnet. Jag brukar alltid tänka att man ska komma ut lite innan bokstaven för då brukar jag få en bra ridväg. Det gäller att ha koll på sina hjälper så man kan rida en rak diagonal utan att vingla.

När man rider längningar på diagonalen fick jag ett bra tips av Birgitta Bergsten, som är internationell dressyrdomare, att man ska först rida klart själva ingången på diagonalen och hinna rakrikta och räta ut sin häst för att sedan smyga iväg ökningen så den är som tydligast över meddellinjen för att sedan fånga upp och ta tillbaka lite innan man kommer ut vid långsidan. Domarna vill se på ingången på längningen och upptagningen så man inte bara ger gärnet från hörn till hörn då blir det lätt okontrollerat. Tänk nu på hur Ni rider denna lilla löjligt enkla ridväg som kan bli så svår när man slarvar =)

Hittade en bra övning på Hippson som tränar just kontrollen av yttersidan. Klicka här för att komma till den.

Hittade också ett gulligt litet youtube klipp som demonstrerar ridvägen snett igenom

 

{youtube}HNcRqQ1aJ0k{/youtube}