Hoppa till innehåll

HUR KAN VI FÖRBÄTTRA???

Nu när tävlingssäsongen kommit igång igen så är det många (inkl mig själv) som pratar om problemet med för få tävlingar (då främst med kvalklasser) samt hysterin till att trycka på “anmäl” prick kl 18.00 när anmälan öppnas i TDB så man har en sucks chans att hamna innan reservplatserna…..

Det intressanta är att sedan 2006 har antalet starter i dressyr på häst ökat med 88%, vilket är jätte kul att så många ger sig ut och startar. Men det kräver ju då att även möjligheterna till att kunna tävla också ökar. Under maj arrangeras det flest tävlingar så det största problemet ligger under perioden nov-feb då minst antal tävlingar arrangeras. En av anledningarna till det låga antalet av tävlingar just under den perioden är till största delen att det krävs två ridhus eftersom det är svårt att hålla en ok framridningsbana utomhus med tanke på det klimat vi har i det här landet. Det är få klubbar i Stockholm som har möjlighet att arrangera tävlingar och kunna erbjuda två ridhus.
Förutom det faktum att det i vissa fall behövs två ridhus, hur kan man lösa problemet med så många tävlingssugna till alldeles för få tävlingsplatser?! Här måste arrangörerna utmanas och uppmanas att vilja och kunna arrangera fler tävlingar men det är svårt för det krävs en uppsjö av engagerade klubbmedlemmar som vill ställa upp och vara funktionärer. Jag vet att det finns många eldsjälar som är villiga att vara funktionärer och som gör ett fantastiskt ideelt arbete men tyvärr räcker inte det! Det är en kostnad samt enormt mkt arbete för att arrangera en enda tävling!
Hur kan vi som vill tävla engagera oss och hjälpa oss själva till fler tävlingar?!  Jag ska vara helt uppriktig och erkänna att jag inte är ett dugg sugen på att tillbringa någon av mina så få lediga helger med att stå på en parkering och glatt vinka tävlande till rätta, eller koka kaffe och servera bullar i en cafeteria (och tro mig, ingen skulle ens vilja att jag försökte mig på att baka…) eller ta emot och checka av vaccinationer en hel fm….. Men! Det kanske är just det som krävs av mig om jag ska kunna bidra till att jag övriga helger kan åka och tävla och bli mottagen av någon som vinkar mig rätt bland de övriga trailerna på en tävlingsplats?!

Ett annat med problemen kring tävlandet tycker jag är alla dessa reservplatser. Hur roligt är det när internet segar och trots man trycker och trycker så lyckas ändå 25 sekunder för mkt löpa iväg och man har helt plötsligt hamnat som 47:e reserv…. Suck! Men, ju närmre tävlingsdagen man kommer ju närmre kommer ens namn mot startlistan för fler och fler har avanmält sig men man lyckas ändå hamna tre reserver ifrån en plats på den fasta startlistan…. Då händer det ibland att man blir uppringd på kvällen innan då en sen strykning har trillat in och då har i alla fall jag tagit helg och lagt helgens tävlingsplaner på hyllan. Även där kanske vi som tävlar måste ta vårt ansvar och faktiskt vara start beredda ända in i sista sekunden?  Jag vet att det inte är en optimal uppladdning och precis som jag tidigare skrev vill jag gärna kunna planera mina helger och ta till vara på de lediga dagar som finns, men nu är situationen som den är och det kanske är dags att helt enkelt gilla läget och försöka göra det bästa som går för i ärlighetens namn så blir systemet tyvärr inte bättre av att vi bara tycker utan vi måste hitta bra lösningar och jag vet att det inte är helt enkelt för då hade det redan varit löst!

Hur kan arrangörerna hjälpa de som ligger på reservlistan bättre? Kan de några dagar innan skicka ut en förfrågan om vi fortfarande vill stå på reservlistan, eller kan man göra så att man minst två dagar innan start själv som tävlingsryttare måste höra av sig till arrangören om man inte vill hoppa in i sista sekunden dvs kvällen innan? De reserver som har tävlingsplatsen runt knuten kanske tom kan vara beredda att hoppa in samma morgon om man nu verkligen vill tävla, återigen jag vet att det inte är optimalt!

När man tittar i statistiken så är många av de dressyrtävlingar som finns tyvärr inte fulla när väl tävlingsdagen kommer.  Vilket är väldigt synd med tanke på det trycket som är vid anmälan. Men det är ju också så att vi håller på med djur som tyvärr i sista sekunden kan bli dåliga, vi själva kan åka på ett virus eller vad som nu dyker upp i sista minuten som gör det omöjligt att komma till start. Det kommer vi aldrig helt ifrån men hur kan man täcka upp det så bra som möjligt? Vad är bäst? Att arrangera klasser med få startande men fler av dem eller hålla sig till en mastodont start dag med ca 40 ekipage i varje klass? Jag tror säkert att många av er där ute sitter med många tankar, funderingar och bra ideer och jag vet att det här är en känslig debatt men jag tror att om vi alla försöker tänka till så måste ju någon av alla våra ideer leda till att vi kanske hittar en fungerande lösning. Ett steg i att försöka strukturera upp detta bättre är ju just TDB även om man kan ha många synpunkter på och kring den…

Positivt är att det faktiskt har ökat med antalet tävlingar och under 2011 var det 115 genomförda tävlingsdagar och 2012 genomfördes 131 stycken (två tävlingar med MSVC kval arrangerades här på Antuna Gåd i samarbete med SWFRK under 2012) så det går än så länge åt rätt håll =)

Nu ska jag faktiskt tillbringa resten av den här kvällen med att besöka just TDB där jag precis kom på att jag har glömt anmäla till en tävling som öppnade kl 18 idag. Blir nog en reservlista där för mig….
Hur som så är jag oerhört taggad inför den här tävlingssäsongen!!!!


Celine <3