Hoppa till innehåll

HELGEN TILL ÄNDA

 

Då var helgen slut och ännu en rolig träningssöndag till ända. Hästarna har gått väldigt bra idag och eleverna har ridit väldigt bra. Det är roligt. På sista lektionen arbetade de skänkelvikningar på hörnlinjen och de fick peta med att hitta raka hästar. Det är roligt när mina elever ställer frågor för det är det bästa sättet att lära sig på,  att vara nyfiken. En av frågorna som bla dök upp idag var hur man får hästen att bli rakare och vad gör ytterskänkeln. Det ledde till en diskussion om skänkelvikning och jag vet att jag själv hade mkt problem förr med att få till hur mina hjälper skulle samverka och vad som hjälpte mig var att tänka att jag först flyttar det inre bakbenet åt sidan med den sidförande innerskänkeln men i nästa steg tänker jag i stället rakt fram och lägger till ytterskänkeln så jag får det yttre bakbenet att gå på en raklinje mot kortsidan. 
Tänk på att inte dra tillbaka innerskänkeln för långt, rid hellre svag tvärning än att riskera att tappa tempot.

  • Vikten: är rakt över hästen men ändå med i rörelse riktningen.
  • Inner skänkeln: får hästen att flytta sig åt sidan. Skänkelläget brukar vara bra strax bakom sadelgjorden
  • Ytter skänkel: är framåtdrivande och hindrar hästen att förböja sig, tvära för mycket eller falla åt sidan.
  • Båda skänklarna: är framåtdrivande.
  • Inre tygeln: ställer hästen.
  • Yttre tygeln: mothållande, hindrar hästen från att förböja sig. Om det behövs även leder hästen, visar riktningen.

 

Helgen har också bestått av besök från en kär barndomsvän från Motala,  Mia och hennes dotter Alicia och hennes kompis. Det var jätte kul att hon kom upp hit och vi hade en mysig fredag och tog en härlig höstig promenad på lördagen. Det blir tyvärr att man ses alldeles för sällan. Jag flyttade från Motala 1997 och det var länge sen jag var där.  Kanske dags att ta en bilresa neråt….