Hoppa till innehåll

HÄLTUTREDNING

 

På fredagen fick jag en sista minuten tid till Celine och kände att de var lika bra a åka in och kolla igenom henne. Då kommer vi nog snabbare i gång igen och kan ladda om inför tävlingssäsongen. jag brukar låta veterinär kolla igenom mina hästar med jämna mellanrum även om de inte är skadade, då kan man förebygga eventuella saker som är på ingång.

Så min underbara vän Christer kom med bil och släp från Lidingö och hjälpte mig.

Jag har inte varit med Celine här förut men fick en jätte gullig veterinär som tog sig massor med tid att kolla igenom min älskade häst. När man ‘ska utreda en hälta så måste man få klart för sig exakt vart hältan kommer ifrån och det är inte alltid lätt. Speciellt inte i det här fallet när det såg stundom ut som om det var vänster fram och nästa sekund höger bak.

Vanligtvis när man kommer in på klinik så får man springa i en gång som är avsedd för just detta. Det är för att veterinären ska få en bild för sig hur hästen rör sig. Därefter om möjlighet finns så tittar man på hästen under longering. det är oftast lättast att se hälta på böjda spår om de inte är jätte halta (det var ju tyvärr Celine nu) Därefter brukar man gå tillbaka till gången och “böja igenom” hästen, dvs .veterinären håller en led böjd i 1–2 minuter, släpper ner benet och man springer med  hästen i trav på gången fram och tillbaka. Böjningen skapar ett tryck i leden som utlöser smärta och hästen reagerar med att halta om det finns en skada eller förslitning i den leden man böjde. man böjer lederna både högt och lågt och även bakknäna. Om man ändå inte riktigt kan lokalisera vart det sitter så går man in och bedövar led efter led tills hästen är ohalt och på såsätt kan man lista ut vart ett eventuellt problem sitter och man kan även gå vidare och röntga samt ultraljuda senor. (läs mer på Agrias sida)

Celine börjar tröttna och vill hem! vi tillbringade ca 4,5 timme på kliniken och hittaddde ingenting på röntgen men hältan blev lite mindre när vänster fram bedövades så där blev hon behandlad i leden. Nu vila ca 3 veckor och skrittas 20 minuter/ dag. Jag missar lördagens tävling på Täby (Denz får nog åka istället) och tyvärr missar jag nog även en MSV:5 som jag tänkte rida i Mantorp den 10 mars som skulle vara början på mina kvalförsök till St George. Jag hoppas, hoppas att hon är tillbaka på banan snart igen så vi i alla fall kommer iväg till Tranås och den MsvB:4 an vi tänkte anmäla oss till. Håll tummarna nu! Och tack bästa, bästa Christer för hjälpen och för att du joggade tålmodigt fram och tillbaka med Celine så att jag skulle kunna stå och se och diskutera med veterinären.

 

Kanske är enklare att fixa reservdelar till detta när de gamla börjar ta slut???

På kvällen umgicks jag med min vän jenny som jag äger Queen tillsammans med.

Jenny har ju varit i USA nu i nästan 1,5 månader och precis hemkommen. Jag är så glad att hon är hemma igen, har saknat henne massor! Vi gick ut och åt på Miss Voon och babblade ikapp tiden. Missa inte hennes blogg