Hoppa till innehåll

DRÖMMAR OCH MÅL

 

Jag måste ju säga att jag har tur med vädret! Perfekt väder att sitta inne och skriva bok i. Men nu behöver jag en paus och skriva om lite annat….
Jag har faktiskt tagit några pauser under dagen och ägnat mig åt annat. Bla passade jag på att se över mina egna ridmål och hur jag vill att de ska utvecklas under hösten. Jag tycker att det är viktigt att ha mål och en röd tråd att följa. Det kan vara till hjälp oavsett om man endast rider 1 gång/vecka eller tävlar på lätt eller högre nivå.

Med tiden har det har blivit lättare att sätta mål och delmål, det var något jag tyckte var svårt när jag började med målplanering. När man väl hittar ett system som passar blir det lättare och lättare och en målplanering kan se olika ut beroende på vem som utformat den. Förutom mina långsiktiga och kortsiktiga mål brukar jag numera, på inrådan av Ann, ta en liten stund på söndagskvällen för att göra en ridöversikt för kommande vecka där jag staplar ner varje hästs veckoarbete i grova drag.

Min egna målplanering har en dröm som jag har bakat om till ett mål, med delmål på vägen som är uppdstaplade i att jag ser varje tävlingstermin som ett delmål. Jag ser över vad jag tävlingsmässigt vill åstadkomma inför varje tävlingssäsong och hur jag önskar att de avslutas (vilket ibland blir lite mer önskan än verklighet, men då får man vara flexibel och planera om…) sen lägger jag ytterligare “små delmål” i hur jag ska rida och utveckla hästarna för att uppnå mina tävlingsmål. Utifrån de “små delmålen” lägger jag “micro delmål” som handlar mer om nutiden dvs mina vecko planeringar… Jag för alltid lite anteckningar om hur hästarna går och vad som känts bra och mindre bra, som jag då behöver hitta ett sätt att lösa och göra det bättre så att även det blir bra. När jag varit iväg och tränat skriver jag ofta ner övningar och kommentarer som jag kan plocka upp och använda mig av för att göra ridningen bättre. Men det är mitt sätt att göra det på, det kanske finns ett bättre sätt för någon annan…??

När man börjar med att fundera ut sin egna målplanering är det en bra start att tänka ut vad man vill med sin ridning? Vad har jag för dröm? En dröm kan vara allt från att rida OS till att ha en egen häst. Drömmar är ett tillfälle att lägga bort alla andras värderingar och synpunkter. Ta bort alla ev hinder eller hur vägen dit skulle fungera i praktiken. Det finns ingen som kan tala om för dig att din dröm är fel, en dröm är en dröm och kanske inte alltid hur verkligheten blir. Men utan drömmar hur ska vi någonsin komma ens halvägs? Börja ett blankt papper eller en nyinköpt fin anteckningsbok med att formulera ner din dröm och fundera sen ut, vad skulle kunna vara ett rimligt mål som överensstämmer med din dröm? Tänk igenom vad du verkligen kan, vad du är bra på och återigen lägg undan andras värderingar och synpunkter, det här är en checklista för dig själv.
Stapla sen ner delmål, hur ser vägen dit ut?  Fundera innan vad du har för förutsättningar och eventuella hinder för att nå ditt mål. Utifrån det sätter du dina delmål. Delmålen kan vara staplade i tex perioder. Se även över vad du kommer behöva utefter vägen tex tränare, tävlingar mm, och hur du ska få tillgång till det du behöver.

Räkna med att målet kanske ändras ut med resans gång eller vägen dit ibland kanske måste läggas om. Ibland har man medvind och tyvärr motvind. Det viktiga är att hitta lösningar och inte ge upp och som min kloka elev Fredrik så lämpligt sa i morse när vi pratade om mål och visioner  ” Allting går bra till slut och går det inte bra så är det inte slut” ……

 

 

Tillbaka till boken =)

ps. det här är väl en bra dröm……

 

 

 

{youtube}hr_EcUStSUI{/youtube}