Hoppa till innehåll

DEN VIKTIGA RAKRIKTNINGEN

 

Jaha då var det dags igen…. Jag är verkligen en teknisk katastrof!!! Nu har jag lyckats få ngt virus eller ngt i min nya dator så den totalstrejkar vilket är panikartat med tanke på att hela min bok ligger i den datorn. Nu har jag lyckats kopiera över den på ett externt minne så den är räddad, men vilka panikkänslor jag hade innan jag fick över den….

Det har gått destobättre i stallet idag och på lektionerna har mina elever fått jobba med raka linjer och rakriktning. Ni minns väl utbildningsskalan?

Rakriktningen ligger i slutet av skalan och det är viktigt att först ha koll på takten, lösgjordheten, kontakten och schwungen. Alla dessa delmoment i skalan är beroende av varandra och ska fungera i samspel. Men om vi nu plockar ut och granskar endast rakriktningen. Vad är det? När hästens bakdel rör sig på samma spår som framdelen säger man att den spårar dvs är rakriktad. Det gäller även när hästen går på ett böjt spår att då tex höger bak trampar i höger frams spår, hästen anpassar sig i längdaxeln efter spåret (längdaxeln = En linje som följer hästen från mellan öronen ner över ryggen till svansroten.) För att hästen ska belasta båda kroppshalvorna lika mycket är det nödvändigt att rakrikta den. Man måste träna hästens båda sidor lika mycket. Likaväl som vi är höger eller vänster hänta, har hästen en medfödd snedhet. vi hjälpa hästen att jobba bort snedheten och stärka den svagare delen. Det kan tex vara så att (vilket är lika vanligt som att många människor är högerhänta) hästen går med höger bakhov till höger om den högra framhoven spår. Vad som händer då är att det högra bakbenet måste ta i och skjuta ifrån mer, samtidigt som då det vänstra bakbenet får ta upp mer vikt. En häst som känns lika i båda varven är en rakriktad häst. Att samla sin häst, där det krävs att hästen tar lika mycket vikt på båda bakbenen, blir en omöjlig uppgift om hästen inte är rakriktad.  

Det är mycket som ska klaffa för att komma till rakriktning men för att öka medvetenheten kan man träna på att känna om hästen spårar. Man kan även enklast känna rakriktning i galoppen om hästen hellre sätter något av bakbenen i spåret innanför samma sidas framben. Störst gymastiserande effekt ger rakriktning på böjda spår.

Utveckla din häst inom ramen för dess förutsättning! Hur gärna vi alla vill ha en alldeles egen Tottillas får ändå inte glömma att alla hästar är olika och vi kan bara göra vårt bästa för att komma så långt vi kan.
Jag älskar min Celine hon är fantastisk men just det här med rakriktning är oerhört svårt med henne. Hon har så mycket svårare med sin vänstersida och här krävs det mycket av mig som ryttare för att hjälpa henne till rätta med det. Jag kommer nog aldrig reda ut det helt men får göra så gott jag kan och alltid ha i bakhuvudet att arbeta lika mkt med båda sidorna och ha en allsidig stärkande träning. I dag fick hon gå med på lektion och min elev gjorde ett jätte bra jobb på en svår rakriktad häst.

Här kommer ett helt gäng bilder jag hittade på Celine….


Wille Crafford & Celine inför Globen


“Bygglovs” Matte Carlsson & Celine bilden tagen för en tidningsintervjuv två sekunder efter bilden togs snubblade dem ner i vattnet!!! Men det gick bra =)