Hoppa till innehåll

Bloggen: rätt möblemang och troligen lite resfeber

Äntligen är mina stallsoffor tillbaka!!!
När man driver stall och verksamhet måste man alltid ha ett tillstånd från Länsstyrelsen och i och med att jag även tog över innackorderingsverksamheten på Antuna Gård i november förra året så sökte jag ett utökat tillstånd för att även ha tillstånd att driva innackorderingsverksamhet.
Även om stallet innan är godkända så måste varje ansvarig person söka om för godkännande. Tyvärr fick jag några noteringar som var tvungna att åtgärdas och bland dem så fick mina fina chesterfieldsoffor inte vara kvar i stallet. En gång där hästen ska passera bör vara minst 2,50m bred och med sofforna mätte det endast 2.10….
Men nu har jag vänt på dem och fick ok att ha dem där trots att det inte riktigt mätte fulla bredden men då det endast är en rekommendation så är det upp till Länsstyrelsen att avgöra om det blir godkänt eller inte.

IMG_6765.JPG
Det är många lagar, regler och rekommendationer att hålla reda på när man driver stall och ridverksamhet och det är faktiskt olagligt att driva båda sorterna utan tillstånd.
En hage där hästen ska vistas ska mäta minst 10m x 30m för att hålla rätt mått så att den kan röra sig fritt i alla gångarter. Det finns regler och rekommendationer om hur breda boxdörrar ska vara, hur höga dörrar där hästar ska passera ska vara, hur ventilationen ska hållas mm…
Jag tycker att det är jätte bra att det finns rekommendationer och lagar över hur djur ska hållas och vilka som har rätt att driva verksamheter där djur är inkluderade. Det är viktigt att djur sköts rätt och att det finns någon enhet som kollar upp när det misstänks att djur far illa men jag tycker även att det är viktigt att se till djurens bästa och inte alltid stirra sig blind på siffror och tabeller mm.
Det händer också tyvärr alldeles för ofta att oskyldiga personer blir anmälda när de har kommit i konflikt med någon som är arg och använder sin ilska på ett, som jag tycker, helt felaktigt sätt och vill sätta dit den som de är arga på.
Som tur är så håller sig länsstyrelsen till sak och är väldigt duktiga på att se vad som är vad så jag tror inte just sådana konflikter leder någon vart.
Jag tror heller inte att det alltid är så lätt att jobba som ombud i ett fall där man ska bedöma stallar och ibland inte kan godkänna dem och möts av arga och förtvivlade människor.
Jag är i alla fall glad över mitt godkända stall och hästhållning och nu är soffor, hyllor som satt tokigt och ett fläktsystem rengjort så att jag numera kan stoltsera med ett tillstånd från Länsstyrelsen.
Det är jordbruksverket som sätter rekommendationerna och här hittar du mer information, djurskyddslagen är även bra att känna till och här hittar du till Länsstyrelsen.

IMG_6753.JPG
Och på tal om regler från Länsstyrelsen så satt jag härom kvällen och såg över alla hagar, det är inte alltid en lätt matematik men jag fick super bra skisshjälp av befintliga hagar och mått av mina goda vänner ullis men främst hennes sambo Niklas. Han var grym på att fixa till det på datorn och det är så bra att ha ett hagschema snyggt utprintat med koll på alla mått för att få en bra översikt.

IMG_6760.PNG
I morgon åker jag till Portugal en vecka för att jobba. Det ska inte bli helt fel med 28 grader och sol, men jag måste erkänna att jag tycker det känns obehagligt att flyga med alla Ebola diskussioner som florerar.
Jag vet att det har varit ett problem i Västafrika sedan 70-talet och det var ett större utbrott som blossade upp under 1995 som blev väldigt uppmärksammat men senare la sig men jag kan faktiskt inte rå för att det känns skrämmande och obehagligt. När man inte riktigt vet rätt fakta är det så mkt mer skrämmande och att googla känns näst intill idioti för då kommer jag inte ens våga mig ut till flygplatsen….
För mig känns det bra att bidra till forskningen och hjälparbetet genom att smsa EBOLA (och summan man vill skänka) till 72900.
Det finns många sjukdomar, människor och djur i världen som man skulle vilja bidra till och hjälpa men det är tyvärr svårt att kunna hjälpa alla så vi får alla göra så gott vi kan och bidra där vi har möjlighet.
Nu ska jag krypa ner mellan en snarkandes sambo och en ännu högre snarkandes hund, så liten med så stora snarkningar?!!! Hur är det möjligt, jag lovar att min sänghalva dessutom är helt ockuperad av Fritz. Jag har lärt honom att hundar inte ska sova i sängen men han har visst aldrig lärt sig!!! Sov gott!

IMG_6767.PNG

Etiketter: