Hoppa till innehåll

Bloggen: När olyckan är framme

Hästar är underbara djur som är otroligt snälla men ibland händer det olyckor ändå!
PT, vår lilla hingst, som är snäll som ett lamm och aldrig gjort något tok när man rider fick idag extrema vårkänslor och det sprudlade och sprattlade i hela hans kropp så han glömde helt av att han hade Sabina på ryggen. Sabina är en otroligt duktig och stadig ryttare men idag lyckades hon inte klamra sig fast och ramlade av så tokigt att hon hamnade under PT som satte en hov på sidan av hennes rygg. Sabina hade självklart hjälm men blev riktigt tilltufsad så nu sitter vi på akutmottagningen och inväntar röntgen.
Läkarna trodde inte att hon har några skador men för säkerhetsskull! Hon kommer nog definitivt vara mör i flera dagar….
Det är viktigt att inte ha för bråttom upp på benen igen om man ramlat av, om det inte innebär fara att ligga kvar såklart. I lägen när man rider ut och hoppar är en väl utprovad och rätt anpassad säkerhetsväst ett bra skydd mot tex trampskador eftersom den fördelar trycket och skyddar mjukdelar. Hjälmen ska man byta ut ofta, gärna vart annat till vart tredje år, då det är färskvara och utan att man tänker på det kan den ha stött i. Om du har slagit i huvudet eller ryggen uppsök en läkare för säkerhetsskull.
Några säkerhets råd för att förebygga olyckor är att ha rätt och hel utrustning på sin häst. Det gäller även ryttaren dvs hjälm, lämpliga skor/stövlar med klack, rätt anpassad säkerhetsväst, inga fladdrande saker eller öppna jackor/tröjor som kan skrämma hästen eller ryttaren kan fastna i, smycken är snygga men olämpliga i stallet. Det är även viktigt att sätta lämplig ryttare på lämplig häst, dvs erfaren häst till oerfaren ryttare och erfaren ryttare till oerfaren häst. Att rida i naturen och terrängen är härligt men inte för nybörjare, lär dig behärska alla hästens gångarter inomhus först. Det finns många tips och råd i hur man kan förebygga men ändå kan olyckan, som i det här fallet, vara framme. Jag återkommer och rapporterar hur det går, just nu väntar och väntar vi men Sabina fnissar på britsen så hon är i alla fall på gott humör trots denna ur trista miljö.

20140424-203642.jpg

20140424-203653.jpg