Hoppa till innehåll

Bloggen: jag har gjort mig hörd!

Jo’rå! Nu är den tillbaka så idag har mina elever nog skavsår i öronen för jag har nog pladdrat ikapp flera dagar på en!!!

Mina elever i dagens sista grupp fick en kondisgenomkörare och sover nog gott i natt!
Bla fick de rida skänkelvikningar på meddelinjen och vända rätt upp i galopp och hitta stora språng utan att vingla. De gjorde ett bra jobb och en riktig guldstjärna till Christina som red Queen som travade superfint och gjorde jätte bra skänkelvikningar utan att tappa tempo.

Passet innan jagade jag Nettan genom en privatlektion på Lilla U som gick riktigt bra idag och de fick till en trevlig galopp där han såg rund & fin ut och det blandade dem med att samla upp med en tagen bakdel och vända på mindre och mindre volt! Han är en riktig liten godbit, Lilla U! Men svår…. Han stressar gärna upp sig och det krävs mer drivning än man tror. Jag red och tränade honom mkt förr och det finns mkt register i honom när man kommer underfund med hur han ska ridas. Han kräver en stadig ryttare och han vill gärna känna att ryttaren “finns där” samtidigt som han blir väldigt upprörd om han känner sig fastlåst av ryttarens hand. Svårast blir det oftast för mina elever i galoppen och han blir lätt studsig och galopperar jämfota bak. Det de flesta ryttare gör då är att bromsa och då blir han tyvärr ännu studsigare.
Mitt Lilla U tips i galoppen är att fatta galopp på en av de stora volterna och böja honom inåt, förböj lite, och läng ut yttertygeln. Ta halvhalterna på innertygeln och driv honom framåt för båda skänklarna, läng sprången inte farten! När han godtar det börja försiktigt räta ut honom steg för steg med yttertygeln tills han tar ett jämt stöd på båda tyglarna då är han också redo, och enklare, att följa fyrkanten!

Jag menar inte att man ska förböja alla hästar inåt och ta halvhalter på innertygeln men just med Lilla U, och säkert fler hästar med hans problem, är det ett bra sätt att lösa problematiken och det fungerar. Det finns säkert flera bra sätt att göra det på men det viktiga är att hitta ett sätt som fungerar för just dig och din häst eller dig och din ridning. När grundproblemet är löst kan man börja sträva efter en mer “korrekt” lösning och också börja fokusera på vart bakben, bogar, rakriktning mm tar vägen. Lös en sak i taget och ha en långsiktig plan.

Min plan för morgondagen är ett tidigt morgonmöte i stan medan Magnus tar hand om mina morgontidiga morgonryttare 07.15!!! (Ni som rider i morgon påminn Magnus om att det finns morgonsmörgåsar i kylen så ni hinner en liten fika innan jobbet kallar! )
Efter mötet kommer min fina vän Jennifer & hennes pojkvän och rider och därefter är det dags för fredagsmyslunch med personalteamet .
Sedan blir det ridtid och några lektioner innan det är eftermiddag och helg tom söndag morgon för min del :)
Hur ser er morgondag ut? Hursom, hoppas ni får en bra fredag!

20140404-001652.jpg