Hoppa till innehåll

Bloggen: Hur sitter eller står du just nu?!

Började morgonen med en kort jogging runda, men dock! Det är viktigt att även träna annat än bara ridning om man vill bli en bra ryttare och framför allt hålla koll på sin kropp. Kroppskontroll är väldigt viktigt för oss ryttare. Hur mkt tänker du på din kroppshållning i ditt vardags liv? Hur sitter du? Hur står och går du?
Det var några tankeställningar jag fick med mig hem efter föreläsningen av Håvard Engell i helgen.
Det är alltid bra att träna sitsen till häst men om man de resterande 23 h (ja kanske inte riktigt 23h, svårt att hålla koll när man sover och jag hoppas ni är snälla mot er själva och ser till att få 7-8h sömn/dygn) inte tänker på sin kroppshållning och att jobba med liksidigheten så är det förstås ännu svårare att få till något bra på hästryggen som dessutom rör sig under en.
Jag fick med mig några bra övningar som jag gärna delar med mig av, dock svårt att förklara dem här på bloggen. Men några tips från Håvard skickar jag med och materialet är från honom.

20140213-120016.jpg
Tänk efter hur du står och om du jobbar liksidigt med din kropp.

20140213-120119.jpg
Hur är din hållning till vardags? Det är svårt att ha en korrekt hållning, dvd lodrätsits, om du inte har en korrekt hållning till vardags. Med en korrekt hållning menar jag en hållning i balans där kroppen belastas på ett så skonsamt sätt som möjligt.

20140213-120318.jpg
Ett av tipsen vi fick för att kontrollera och känna vår kroppshållning var att ställa sig mot en dörrkarm eller annan rak linje och känna efter vilka delar i kroppen som låg emot. Ovan ser ni ett exempel på en korrekt hållning.

20140213-120456.jpg
Några punkter att tänka på…

20140213-120525.jpg
Det är också viktigt att ta med sig att inlärning, och speciellt en om-inlärning, tar tid. Det är en kurva som ibland tar emot och känns kömpig när den går nerför och allt känns svårare i stället för att man utvecklas. Det är här många tyvärr faller bort, var inte en av dem kämpa på och njut sen av känslan när du når över tröskeln!

Vill du veta mera om Håvard och hans föreläsningar hittar du hans kontaktuppgifter här.

20140213-120819.jpg
Han har även upptäckt att många rygg och kroppsproblem handlar om fötterna och har därför utvecklat en egen sko som heter Gait Line och kommer till försäljning i Sverige till våren. Hans dotter studerar vid SLU och det var bla därför han kom in i hästvärden. Mer om hennes forskning och projekt hittar du här