Hoppa till innehåll

Bloggen: Ge dig själv de bästa förutsättningarna

Idag vill jag betona vikten av att träna allsidigt!
Många av mina elever frågar mig hur de kan förbättra sin ridning även när de inte har tillgång till häst och svaret är träning. För att bli en bättre ryttare måste man givetvis rida och det är egentligen alla timmar i sadeln som gör att man blir en bättre ryttare men man behöver även ge sig själv goda fysiska förutsättningar. Självklart ger ridning muskler och träning men kroppen behöver en allsidig träning och där tror jag löpning är ett bra komplement, det finns även många bra gruppträningspass på alla gym som poppar upp här och där.
Själv tränar jag löpning men nu har jag även satt igång, tillsammans med ett gäng tjejer, att träna för kampsports killen Rickard Nordstrand. Det är inga små mysiga pass utan det är 45 minuters ren tortyr, men skit kul!!
Det gäller att lägga in sin träning i almanackan, ungefär som ett viktigt jobb som inte kan avbokas, även ridtiderna är viktiga att lägga in och prioritera om man ta sig framåt. För varje ridpass jag missar eller prioriterar bort försöker jag tänka att det är ett kliv längre bort från mitt SM som jag har som mål att en gång rida, då missar jag ogärna ett träningstillfälle och det sporrar mig.
Förutom själva träningen så är även den egna kroppens uppvärmning viktig och något som många av oss ryttare slarvar med. Vad är väl inte bättre än att verkligen rykta igenom sin häst innan ridpasset, då blir man själv uppvärmd och får en stund av kontakt med sin häst.
När man kontinuerligt tränar är man väl förtjänt av vila och det behöver kroppen. Att sluta när det går som bäst i ett ridpass är inte alltid så tokigt även om man då är sugen på att rida mer när allt äntligen flyter. I ridning används nästan hela kroppens muskelgrupper och då det är många muskler som hjälps åt att fördela arbetet märker man inte lika lätt när man börja bli trött. För en tränare på backen syns det tydligt när eleven börjar bliv trött eftersom ryttaren tappar lite av sin sits och koordination och lättare blir spänd. Eftersom kroppen har ett bra muskelminne sätts även det som är sämre in i muskelbanksbiblioteket, därav tror jag det är bra att sluta sitt ridpass i tid och även jobba med micropauser under passets gång, inte enbart för hästens skull utan även för ryttaren.

IMG_5068.JPG
Nu ska jag ta en tidig kväll och ladda inför morgondagens debut starter. Det ska bli skit kul!!!

IMG_5210.JPG