Hoppa till innehåll

Bloggen: framdelsvändningar

Idag har mina grupper fått träna teknik och jobbat mkt i skritt. Jag tycker ofta skritten hoppas över och glöms bort. Som tränare gäller det att göra skrittövningar som engagerar eleverna så jobbet inte känns segt och tråkigt, det är inte alltid så lätt och kräver fantasi och en bas av bra och varierande övningar som man samlat på sig genom åren.
Idag fick de rida framdelsvändningar som övergick till skänkelvikningar med bakdelsvändningar till avslut på en bana med bommar och koner kring fyrkanten.
Just framdelsvändningarna är lite knepiga så här nedan kommer lite tips hur ni kan tänka och hur ni ska göra för att få till dem bra.

Till att börja med är det bra att veta att framdelsvändningen verkar lösgörande på hästen och är en sidvärtsrörelse som bara rids i skritt.
Enkelt förklarat så vänder hästen sin bakdel runt framdelen. Vad som sker är att det inre frambenet trampar upp och ner på stället (en aningens framåt måste det röra sig) medan det yttre frambenet trampar runt det inre. Det inre bakbenet trampar framför och förbi det yttre (korsar) och det yttre bakbenet trampar ut åt sidan.
Hästen ska vara rak i bålen men ställd i nacke.

En framdelsvändning är inte bara lösgörande för hästen utan den förbättrar även ryttarens koordinationen.

En framdelsvändningen rids från skritt eller halt.
Innerskänkeln agerar sidförande, det är alltså den som flyttar bakdelen åt sidan och ska vara placerad en aning bakom sadelgjorden. Se upp här så att skänkeln inte dras alldeles för långt bak för då förlorar den invärkan!
Innertygeln tillsamnans med innerskänkeln ställer hästen och
yttertygeln reglerar ställningen så inte hästen blir förböjd. Även här är det viktigt att vara uppmärksam på att innertygeln inte drar bakåt och drar runt hästen istället för att innerskänkeln vänder. Ibland behöver innertygeln agera understödjande vilket innebär att
att man tar ett tygeltag som förstärker samma sidas skänkel. Vill man tex understödja höger skänkel, led med höger tygeln aningen mot höger höft och vice versa. Det är här viktigt att lätta när tygeltaget gett effekt för håller man fast för länge i tygeltaget tappar det effekten och oftast börjar hästen istället backa eller bromsar sig.
Ytterskänkeln i sin tur är reglerande i vändningen, den hindrar att vändningen går för fort eller att hästen bara faller åt sidan. Ytterskänkelns placering ska vara flexibel så den placeras där den bäst behövs, t. ex. något längre fram för att reglera bogen eller något längre bak för att reglera bakdelen. Ytterskänkeln stoppar också bakdelen från att fortsätta gå åt sidan när det är dags att avsluta framdelsvändningen, så ryttarn avslöjas ganska snabbt om den skänkeln slarvas att användas.

Ett bra sätt att lära sig framdelsvändning, är att börja flytta bara några steg sk kvartsvändningar som mina elever fick göra idag. Tänk på att behålla bjudningen, blir hästen för seg gör framdelsvändningarna ur skritt och prova emellanåt att ta något steg åt sidan för att sen rida raktfram med bjudning. Skulle hästen i stället bli för ivrig och slänga sig runt gör tvärt om, flytta något steg och gör halt. Det är viktigt att hästen aldrig tänker bakåt och backar även om framdelsvändning är en förberedande övning inför ryggning…..

Några bilder från idag

20140205-224529.jpg

20140205-224445.jpg

20140205-224459.jpg
Och i förmiddags var Nicke Borg ute för ett ridpass mitt i uppladdningen till melodifestivalen! Jag säger det igen, missa inte att rösta och heja på Linda Bengtzing som Nicke och Jojo Borg har skrivit låten till i Ö-viks delfinal den 22 februari. Heja även på Lina & co i Alcazar som även dem är med i samma delfinal.

20140205-225241.jpg

20140205-225812.jpg