Hoppa till innehåll

Bloggen: Det blir tyvärr inte alltid som man har tänkt sig.

det blev tyvärr en sen natt igår. Allt verkade så bra med PT efter kastreringen men när jag kom upp till stallet efter att ha ridit klart Lizz så blödde han. Det ser alltid värre ut än det är när en häst blöder för de har så mkt blod, men det här kändes inte ok och var mer än bara mkt. Efter konsultation med distriktsveterinären kopplade jag på transporten och slängde mig i väg mot Ultuna i Uppsala för att hinna in innan de stängde klockan 00.00
Jag vill vara noga med att understryka att veterinären inte har gjort något tokigt eller fel utan det helt enkelt var ren och skär otur och tyvärr kan hända som en komplikation efter en kastrering även om det är väldigt sällsynt.
När vi väl kom in så hade blödningen tack och lov upphört men det såg inte så roligt ut på hans bakben. Det var verkligen ett jätte trevligt arbetsteam som tog emot oss på Ultuna, vilket var skönt, för även om man jobbar med hästar så är man innerst inne människa och mina hästar betyder väldigt mycket för mig. De är faktiskt som små familjemedlemmar men även arbetskamrater och det är vädigt jobbigt att se sin häst må dåligt och man blir såklart även väldigt orolig. Jag har aldrig kastrerat någon hingst tidigare och det är för mig ett okänt område även om jag har gjort mkt efterforskning innan jag gjorde själva ingreppet. Men att läsa om saker och uppleva dem är två skilda saker. Jag är, återigen, väldigt glad att jag har min underbara delhästägare och goda vän Eva. Det innebär att man inte är lika ensam i en kris situation som denna och Eva kastade sig i bilen från hemmet och kom tätt följande efter.

Idag mådde han bättre men har fått stanna på Ultuna för observation och kastrationssåret behöver även dräneras. Tyvärr upptäckte dem även att PTs hjärta slog lite oregelbundet, vilket kan ske i en stress situation som tex ett ingrepp, så nu hr de tagit ett EKG och några prover på honom så han blir kvar även i natt.
Jag kan tycka att det är bra att det uppmärksammas men eftersom de inte anser det akut vore det bättre att fokusera på det vi faktiskt tog in honom för och om de oregelbundna slagen fortsätter så måste det självklart kollas upp. Det är ju tyvärr inte gratis att ha sin häst på klinik och då tycker jag att de akuta sakerna bör följas upp och de som kräver en utredning ska göras i lugn och ro? Men jag kanske missförsrod dem och det kanske visst påverkar deras beslut om hur han ska behandlas och vilka mediciner som bör sättas in. Det är i alla fall lätt att en infektion utvecklas så nu får han gå på penicillin.
Man lär sig hela tiden när man håller på med hästar men jag kände att just kastreringens komplikationer var jag inte så intresseradav att få lära mig, i alla fall inte på det här sättet.
Nu längtar jag efter att få ta hem honom och bara mysa lite. När han mår bra ska han få gå på bete och ha en fantastisk sommar, det är han verkligen förtjänt av.
anledningen till att jag valde att kastrera honom är, som jag tidigare har nämnt, att det är enklare för alla att hantera ho0nom och det innebär ett stort ansvar att hantera och äga en hingst. Det är en större katastrof om en hingst kommer lös än en valack med tanke på betäckningsrisken av eventuella ston i närheten. man behöver ha mycket mer tydlig ledaregenskap i hanteringen av en hingt och vara tydlig i vilka regler som gäller. Inte för att hingstar är elaka utan det beror på deras instinkter och drifter. En vek hingst överlever inte i sin flock om den skulle vara i det vilda livet och av någon konstig anledning har de fortfarande så mkt instinkter från vildlivet kvar fast vi kämpar och kämpar att förmänskliga dem!

Jag återkommer självklart med en rapport om PT så fort jag hör något nytt och jag måste summera det hela i att vi har blivit väldigt väl omhändertagna av Ultunas kompitenta och servicemindiga personal och ett stort plus får de även för att flera av dem har talat om vilken trevlig och snygg häst han är. Det smälter alltid mitt “mattehjärta” för!

Som ni säkert förstår så tog jag en sovmorgon i morse. Det var egentligen löpardags och jag skolkade, inte bra. Jag får ta igen det i morgon och byta bort min lediga löpar dag mot en extra hård genom körare. kanske ska plåga mig in i skogen och springa i klätterbackarna? Blir anfådd bara jag skriver det, men faktum är att det märks i min ridning (och astman) att jag börjat träna annat. Jag har en tävling kvar den här säsongen och den är den 27 juni på Överby. Där har jag faktiskt varit kaxig att även anmäla Lizz men det var nog lite övermodigt för jag känner mig inte riktigt klar med henne för att rida en MSV:C, vi får se….
Denz känns i alla fall jätte fin och Löva kommer igång mer och mer. Det är en fantastisk häst, jag blir lycklig av varje steg han tar när jag rider. han ser ut som en förväxt ponny i boxen men när han rids så är han en riktig snygging.
Nu ska jag försöka låta bli att nattsudda och verkligen komma i säng. Magnus är i Norge och jobbar så Fritz och jag har myskväll själva här hemma. Han har nog förresten redan somnat den lilla snarkaren.
I morgon är det lektioner hela förmiddagen vilket är jätte roligt och sen hoppas jag på att få ta hem PT.

Sov gott och ta hand om er….

20140617-234241-85361922.jpg