Hoppa till innehåll

Bloggen: Det är inte helt lätt med sluta

Just nu jobbar jag med att få Löva lägre i formen och Lizz högre. Löva vill gärna trycka upp nacken med en tendens att bli spänd och hög och Lizz vill gärna dyka neråt och ramla på bogarna och bli framtung.
Löva jobbar jag 2-3 dagar och sen vilar/skrittas ut/ promeneras han och sen 2-3 dagars jobb igen, Lizz jobbas 2 dagar och vilas/skrittas ut en och sen två dagars jobb igen.
Idag jobbade Löva och jag vidare på lösgjordheten och formen samt att förbättra slutorna och Lizzan fick en gos stund och Denz fick hoppa.

Löva kändes jättefin idag men jag tycker det är lite svårt med slutorna. Jag får lätt en lite för rak häst, det är svårt att få dem böjda i bålen det är lätt att glömma innerskänkelns viktiga betydelse.
I slutan ska innerskänkeln ligga straxt vid sadelgjorden och den håller koll på böjningen och att innerbak trampar framåt.
Ytterskänkeln är mothållande och ligger lite bakom sadelgjorden, den ser också till att det blir en sidvärtsrörelse.
Innertygeln ställer och yttertygeln reglerar ställningen.
Själva slutan kan ridas på diagonalen eller längst med fyrkantsspåret och hästen är ställd och böjd i rörelseriktningen, dvs om höger skänkel är sidförande då är hästen påväg mot vänster och det är till vänster den ska vara ställd. Framdelen är kvar på spåret (den diagonala linjen eller fyrkantsspåret) tvärningen ska vara ca 30 grader och hästen går på fyra spår och både fram och bakben ska trampa i kors.
Det är lättare att rida sluta på ett böjt spår eller längst med fyrkantsspåret, på diagonalen tappar man lätt linjen eller rätt böjning.
När man rider en diagonal sluta ska hästen så gott det går vara parallell med långsidan och man får passa sig så man inte trycker hästens bakdel före framdelen. Man kan lätt korrigera det genom att rida öppna några steg rakt fram mot kortsidan och sen föra hästen i en sluta från det, på så sätt går man även in en känsla för hur böjd hästen ska vara.

IMG_6093.JPG
Som med allt så gäller det att träna, traggla och göra om tills det sitter. Jag påminner ofta mig själv att korta inertygeln och länga ut yttertygeln lite när jag rider sluta så jag inte låser hästen, men glöm inte att det fortfarande ska vara kontakt och att lätta är inte samma sak som att släppa!

IMG_0243.JPG