Hoppa till innehåll

Bloggen: Bästa läraren

Satt och läste Tidningen Ridsport och såg Anna Hassös gästkröninka. Hon skriver om rätt häst till rätt ryttare och huruvida ett hästköp är en investering. Som tränare möter jag många som är på väg att köpa häst, vilket är jätte roligt och jag engagerar mig gärna men precis som Anna skriver i sin krönika handlar oftare hästköpen om att göra “en bra affär” än om att köpa en rätt häst.
Jag håller med henne och jag kan säga att det är väldigt sällan någon som inte är proffsryttare faktiskt tjänar några pengar på sin häst. De flesta är väldigt rädda för att skaffa en äldre häst och många satsar på en unghäst som de kan utbilda och senare sälja för mera pengar och på så sätt “tjäna” pengar.
En ung häst kostar oftast i slutändan mkt mer än en äldre häst och tar så mkt mer tid och oftast behövs det mera hjälp till utbildningen. Jag säger inte att det alltid är så för ibland händer det att man får en mkt större slant för sin häst vid en försäljning än vad man köpte den för och låter man bli att räkna vad den har kostat under alla månader man har haft den så javisst då kan man kanske få det till att man har tjänat på sin häst.
Har du en häst i Stockholm så får du räkna med att den kostar dig ca 10 000kr/ månad med stallplats, försäkringar, hovslagare, veterinär och diverse tillkommande summor. Därtill kommer kostnader för dig som vill träna och vill du dessutom tävla kostar dig hästen mkt mer än 10 000 kr/ månad.

Jag menar inte att vara negativ utan tvärt om vill jag hylla våra välutbildade läromästare till hästar och alla ryttare som lagt tid och kunskap i att utbilda dem och precis som Anna skriver i sin krönika vill jag uppmana er som vill utveckla er ridning och komma ut att tävla att se era hästköp som en investering i er egna ridutbildning. Ni kommer inte “tjäna” på era hästar rent ekonomiskt men ni får en bra utbildning som tar er ett rejält kliv framåt och förhoppningsvis mkt glädje av er bästa lärare dvs en välutbildad häst!

20140206-224143.jpg
Anna Hassös gästkrönika hittar ni i Tidningen ridsports nr 2 -2014

Här vill jag hylla min bästa lärare som jag köpte när han var 15 år och vi gjorde vår sista tävling tillsammans när han var 20 år. Han lärde mig massor som jag har tagit med mig till mina yngre hästar och jag blir alldeles varm varje gång jag tänker på denna underbara häst! Tack min älskade Dekurio <3 20140206-224735.jpg