Hoppa till innehåll

ATT LETA HÄST…

 

Ja jag vet inte riktigt vad som hände med förra veckan och vart den tog vägen??!!!
Nu är i allafall allt tillbaka i sin ordning och terminen med de fasta grupperna har rullat igång igen. Skönt! Har saknat mina elever.
Har Ni några önskemål om kurser och träningar Ni vill gå under våren så maila mig alla Era förslag, eller om Ni är ett gäng på 4-5 personer som vill köra någon egen grej går även det bra.

I slutet av förra veckan var jag med som rådgivare vid ett ev hästköp. Vi var på Högdalens Gård hos jenny Larsson. Jenny är dressyrryttare och har tidigare under många år jobbat hos Tinne. Nu driver hon egen verksamhet med bla försäljningshästar. Letar du häst? Kika in på JL dressage hemsida genom att klicka här

JL Dressyr
Jenny Larsson


Jennys alla priser…


Hur söt var inte denna lilla valp som Jenny nyss tagig hem???!!!!!

Det är en stor grej att leta häst. Jag vet att jag tidigare nämnt att det är som att söka ny kille!!! Det är många bitar som ska stämma. Det är en individ man ska besöka i stort sett varje dag så en viktig del är att känna hur personkemin stämmer. Hur är hästen att rida? Sköta? Leda? Lasta? a, det finns många kriterier att gå igenom.
När jag själv letar häst brukar jag i första stadiet alltid be om en film. Det kan  vara långa resvägar och det är klart att den som säljer alltid tycker sin häst är fantastisk och den mest välridna. Det kan därför vara bra att först sett den på ett klipp och ta ställning till om det är mödan värt att ge sig ut på en tripp. Räknar man ihop alla gånger man kastar sig in i bilen för “det är ju ändå så nära” så ser man snabbt att pengarna rullar iväg och det är väl bättre att kunna lägga lite mer på sin kommande häst än bensin i tanken?
Det klart, det är ju trevligt och lärorikt med alla turer och några blir det ju ändå. Det är inte alltid som film och verkllighet stämmer överens heller. Och bara för att det ser trevligt ut behöver det ju inte kännas trevligt.
Första gången jjag kommer på plats för att se hästen så vill jag gärna att den ska vara famskrittad. Inte framriden, utan framskrittad. Sen ser jag gärna tidigare ryttare rida den innan jag själv sitter upp. jag är ju intresserad av att se hur den går när den går som bäst! Efter det sitter jag gärna upp själv och känner på knapparna. Klickar det och jag får en bra upplevelse vill jag gärna åka ännu en gång och då se hästen i sin stallmiljö och hur den är att göra iordning och hantera. Jag rider skrittar och rider fram hästen själv den andra gången. Jag provar även gärna hur den känns på ett kandar, om det är aktuellt.

Det finns ju såklart olika sätt att göra detta på, men det här är ett sätt som fungerar för mig. Sen är det mycket mer som ska klaffa innan köpet kan gå igenom. Det är tex bra att kolla upp tidigare tävlingsresultat om det finns. Sen måste ju även hästen gå igenom en veterinärbesiktning. Det finns även där olika sätt att utföra på. Vissa tar hem en veterinär och gör en enkel gårdsbesiktning, det är inget fel i det men jag personligen föredrar en klinikbesiktning, dvs man åker in till närmsta hästklinik där de har alla saker som behövs för att grundligt kunna gå igenom hästen. Jag tycker i många fall att det är bra att få hästen röntgad. Den stora kostnaden ligger egentligen inte i själva inköpet utan allt som sedan tillkommer. Den ska stallas upp, ha bra foder, försäkringar och hovslagare mm ska man då lägga till massa dyra veterinärkostnader för att an slarvade vid en besiktning så kan det bli en riktigt dyr häst affär.

Nu kan man ju tyvärr inte gardera sig mot allt, trots att an gått efeter konstens alla regler, men man kan ju iallafall göra sitt bästa för att inte få spännande överaskningar som dolda fel. Visserligen finns det lagar som ska skydda konsumeter mot sk dolda fel, men jag tycker inte det är något att förlita sig på. Det är svårt, när man handlar med levande varelser, att kunna bevisa att någon medvetet sålt en häst och döljt att det fanns någon form av fel på den!

Ni ser! det är som att träffa ny kille. Man dejtar några gånger för att känna av hur man känner, man bestämmer sig att magkänslan är rätt, kollar runt lite om vad folk vet om denna kille och så slår man till! Och efter ca ett halvår dyker de dolda felen upp!!!
Nej, riktigt så illa är det väl inte med dejtandet men visst är det en rolig jämförelse?! Vi hästtjejer är extremt kräsna när det gäller både hästar och killar men ibland går hjärtat före och man glömmer både vett och sans….

 

{youtube}AgkZngDtkTY{/youtube}

… kolla vidare på hastkanelen.se för att se fler klipp och följa min videoblogg som jag uppdaterar 1-2 ggr/vecka…..