Hoppa till innehåll

ÅTERBESÖK

Idag har jag varit På återbesök med Celine till Brunmåla. Hovbölden har läkt fint men hältan återstår tyvärr. Nu är hon behandlad och ska skrittas igen i tre veckor och sedan nytt återbesök. Vad som är nytt för denna gång är att hon ska behandlas med Pentosan, vilket är ett anti inflammatoriskt medel som man ger flera doser med 5 dagars mellanrum. Fortfarande tror inte veterinären på en framtida tävlingskarriär men nu börjar han se ljusare på att hon i alla fall kommer klara lättare arbete. Hon ser i alla fall betydligt gladare och piggare ut och även om hältan kvarstår så har den i alla fall minskat.

 

När man har en halt häst och man kommer fram till att hältans ursprung kommer från en led finns det några olika sätt att behandla. Det vanligaste är att man sprutar tuppkam direkt i den skadade leden. Tuppkam är Hyaluronsyra som man utvinner från just tuppkammar. Hyaluronsyra är ett slags glid- och smörjmedel som finns naturligt i ledvätska.Man började spruta tuppkam på -60 talet då man kom på att det var ett snällare och mera effektivt preparat än kortison. Vad som händer när man sprutar in tuppkam i leden är att man återställer leden. När man började med tuppkam gick det åt ca 200 tuppar för en enda behandling (galet!!!)  Nu framställs hyaluronsyran på bakteriell väg och oftast så används den även tillsammans med kortison för att göra behandlingen effektivare.

Leder kan också spolas, tappas på skadad ledvätska och sprutas med ledvätska från en annan frisk led på hästen.

Den senaste metoden är att behandla hästen med ett kroppseget antiinflammatoriskt ämne. Enkelt förklarat så tar man ca 50 ml blod från hästen och “centrifugerar” det så det blir ett eget blodserum från hästen som då injiceras in i leden. Det kallas för Irap.

 

Celine <3