Hoppa till innehåll

bloggen: Tisdagsvikarie

Hoppas ni har en härlig fm i solen. Jag vill bara informera mina tisdags elever att det blir Linda som vikarierar för mig i kväll tisdag. Det blir fortsatt fokus på halvhalter och slutor även idag och övningen kommer se lite annorlunda ut än tidigare veckor. Under framridningen kommer ni fortsätta att minska vid bokstäverna och rida diagonala skänkelvikningar där ni motställer några steg över medellinjen. Som huvudövning kommer ni jobba öppna på medellinjen och sedan sluta längst med långsidan. När man rider sluta längst med långsidan kan man tänka sig att man avslutar en volt, slutan är nämligen som att sluta volten. Du behåller den ställning och böjning som hästen har just när den tar de sista stegen på volten och frambenen når spåret men bakbenen är kvar på volten. Kan ni se det framför er? Så här är hjälperna för en sluta:

  • Inre tygeln är ställande och hästen ska vara ställd i rörelseriktningen dvs, åt det håll den är påväg. Är hästen påväg åt höger så är det en höger sluta och är den påväg åt vänster så är det en vänster sluta.     
  • Den yttre tygeln reglerar ställningen så att hästens hals inte förböjs.
  • Den inre skänkeln placeras vid sadelgjorden i normalläge och verkar mothållande så att hästen inte faller iväg och den är även framåtdrivande. Innerskänkeln har även den viktiga uppgiften att inverka på hästens inrebakben så det trampar djupare in under kroppen och då följer även det yttrebakbenet med. 
  • Yttreskänkeln placeras aningen bakom sadelgjordsläget där den verkar sidförande på hästens bakdel. 
  • Ryttaren har hjälp av att tänka framåt med den inre axeln och höften för att placera sig rätt i sadeln.

Det underlättar också att som ryttare förstå övningen och hur hästen förflyttar sig. 

Hästen ska vara jämt böjd i hals och bål i rörelseriktningen och hästens panna ska vara vinkelrät mot det spår hästen rör sig på.  Tex om det är en diagonallinje så ska pannan vara vinkelrät mot den linjen. Kontrollera att hästens öron är i samma höjd så inte hästen lägger huvudet på sned. Frambenen rör sig på det spår man har sett ut och bakbenen kommer aningen efter. Rider man en sluta längsmed långsidan kan man tänka att frambenen är på spåret och bakbenen lite innanför och hästen ska bilda en 30 graders vinkel med fyrkantsspåret.  Lägger man en sluta på en diagonallinje ska hästen vara så gott som parall med långsidan  med framdelen något ledande i rörelseriktningen. Hästen rör sig på fyra spår men när man vill visa upp en tävlingsmässig sluta blir det så stor tvärning att det endast syns tre spår (yttre fram på en linje, inner fram – ytter bak på en och slutligen inre bak på en tredje linje)  

Det är bättre att rida kortare sträckor med kvalitet än att försöka sig på tex en hel diagonal eller långsida och tappa slutan efter halva vägen. Lycka till i kväll och vi ses nästa tisdag.