Hoppa till innehåll

GLÖM INTE DEN VIKTIGA SKRITTEN

Idag har det varit ett fantastiskt vårväder och jag har haft mina lektioner på utebanan. Innan varje lektion fick alla grupper skritta ut en sväng. Det är bra för hästarnas hållbarhet att få gå på lite olika underlag och även ett bra sätt för eleverna att få lite balansträning på köpet. Skritturer ska inte underskattas, för att skapa harmoniska, starka och hållbara hästar är fram och avskrittning väldigt viktigt. Hästarna behöver minst 10 minuters skritt före och efter arbete. Hästar har stora muskelgrupper som tar tid innan de värms upp.

Hästen behöver inte bara skritten för den fysiska biten utan även för det mentala är skritten viktig för alla hästar, och särskilt för de hästar som står högt i blod och är lite mera spända av naturen. Hästen behöver skritten för mental avkoppling precis som vi kan njuta av en promenad i skogen. För den fysiska biten handlar det om fler aspekter. Skritten bygger -och värmer upp hästens muskler så skador kan förebyggas men den stärker även skelettet, leder, ligament och mjukdelar. Skritten håller också igång hästens blodcirkulation. Man kan tex se på en häst som har stått mkt i box och inte rört sig på ett tag att den är svullen (gallor) i tex bakbenen, det är en följd av otillräcklig blodcirkulation som i regel blir bättre när hästen rör på sig och man kan känna på benen efteråt att svullnaden har lagt sig. Speciellt på äldre hästar är skritten väldigt viktig.

Det finns såklart många flera saker som bidrar till hållbarare hästar men tänk på hur viktigt det är att skritta fram din häst innan du tar tyglarna och börjar arbeta den. Hästen är en arbetskompis, ta väl hand om den och se till att den mår bra.