Hoppa till innehåll

LÖSGJORDHET OCH ANDRA PROJEKT

Idag har vi haft vårt första planeringsmöte inför årets Stjärnornashoppning i Globen. Det är ett roligt projekt och det blir alltid lite tomt när årets show är över. Många av dem som varit med har fortsatt att rida och många av dem skulle nog vilja men har inte riktigt tiden. För Carolina tex  har det varit fullt upp efter Globen  med alla hennes projekt bla en kommande konstutställning  i Ystad Saltsjöbad  och snart släpp hennes nya bok “Laura – flickan från havet”  (www.gynning.net)  

På tal om projekt så har jag ett annat väldigt roligt projekt på gång som jag hoppas går igenom så håll tummarna!!!!

Idag har vi även vårstädat på utebanan och jag hade planerat att mina elever skulle få rida kvällens lektioner ute men det kom visst en storm ivägen. Otroligt vad det blåste i kväll men inne i vårt fina ridhus var allt stilla det är verkligen jätte bra isolerat så inte ens en hörs där inne. temat för kvällens lektioner var lösgjordhet som kommer på andra plats i utbildningsskalan.

Varje ridpass börjar med uppvärmning och lösgörande arbete vilket är en viktig del av det dagliga arbetet och som inte får glömmas bort. Det finns två typer av lösgjordhet och det är fysisk och psykisk dvs hästen måste fysiskt värmas upp och lösgöras men den måste även mentalt vara förberedd och avslappnad inför sitt arbete. Det är viktigt att hästen accepterar ryttarens inverkan och inte blir spänd och att ryttaren är lyhörd för sin häst och inte tvingar in den i en uppgift den inte är förberedd på, det skapar bara spänning. Man kan se att en häst är lösgjord tex på att den rör sig taktmässigt, munnen är stängd och känslan när man sitter på är att hästen är mjuk och följsam och bekväm att sitta på. När man rider kan man stämma av och kontrollera lösgjordheten genom att  byta arbetsställning och lägga hästen i en lägre form. Den låga formen använder man för att hästen ska kunna arbeta genom ryggen men man får se upp så den inte faller framåt och i stället blir framtung, det är därför viktigtr att man låter bakbenen driva på famåt och att hästen får bära sig själv i balans.

För att få sin häst lösgjord och avspänd krävs det att även ryttaren är avspänd och harmonisk. Hästar är duktiga på att spegla sin ryttares humör. Jag tycker att ett bra sätt att bygga en lösgjord häst är att ha ett system i framridningen så att hästen känner igen sig och vet och förstår vad som förväntas av den. Jag brukar börja mina ridpass med att känna av dagsformen och renodla hjälperna dvs se att hästen tar mina hjälper var för sig innan jag sätter ihop dem. Det är också viktigt i början av ridpasset att låta hästen gå framåt så det senare finns ngt att samla upp. Det är svårt ibland att ha tålamod och ge hästen sin tid och det är lätt att bli lite för ivrig att få kontroll när det känns som hela havet stormar under en, det är ngt jag själv jobbar väldigt mkt med just nu, att låta uppvärmningen ta sin tid. Det behöver inte se perfekt ut från början det är resultatet av ridpasset som är den del man ska analysera inte de första travstegen. 

 

Fina Kuro & jag