Hoppa till innehåll

Make it simple!

I New York 1973 bildades hårdrocksgruppen KISS som under åren har levererat flertalet rock hits. En av deras låtar heter “keep it simple stupid” vilket vi som ryttare ibland borde ta till oss mer!

 

“Leave your comfort zone
Put yourself out there if you wanna know
There’s more to life than doing what you want
Keep it simple stupid
Just open up your window”

Vad jag menar med detta är att vi som ryttare ibland har en förmåga att krångla till även det mest enkla i vår eftersträvan att bli en god ryttare.  Jag kan ibland uppleva att mina elever vill så mkt och är så överengagerade så när jag börjar förklara en uppgift eller en övning så redan när jag har sagt de första två orden har eleven själv försökt lista ut övningen och är på väg att börja utföra den. Eleven är helt enkelt för ivrig iväg och kontakten mellan oss är för stunden bruten. Jag tror det är viktigt som elev att ta ett djupt andetag, ta sig tiden att lyssna och förstå innebörden av instruktionen och framför allt våga fråga om det är ngt som är oklart istället för att gissa sig till. Ridning är mkt teknik men även mkt känsla man utmanar sig hela tiden att ha ett stort samarbete mellan båda hjärnhalvorna.  Man måste som ryttare vara lite av en kameleont, man måste ta några trevande steg och känna av innan man vet vilken skepnad man ska ta. Ridning är inte enbart en problemlösning utan en känsla att landa i med både tanke och sinne man måste vara närvarande i nuet och skapa sig en egen liten ridbubbla.  Det blir också ibland svårt när kroppens- och hjärnans  utbildningsståndpunkt inte är i samma fas, dvs man vet mkt mer teoretiskt hur det ska gå till men har inte samma koll på hur det kroppsligen ska utföras. Det kan bli väldigt frustrerande och då är vi tillbaka på Make it simple! Oftast ger vi alldeles för många signaler och vill ha ut mer än vad det kanske är möjligt. Det underlättar alltid att teoretiskt veta hur en rörelse ska utföras men ibland kan man inte plocka in minsta detalj utan först måste man sätta grunden sen kan man börja bygga och finslipa detaljer, Utveckla ett steg itaget och undvik att röra till allting.

ett exempel för att förklara vad jag menar kan vara skänkelvikning. Hästen är rak i kropp och hals, ställd i nacken bort från rörelseriktningen. Här spelar det ju faktiskt ingen roll att hästen är rak i halsen, ställd åt rätt håll och den går i rätt form på rätt linje om den överhuvud taget inte flyttar sitt inre bakben en enda mm över det yttre. Så vad jag försöker förklara är att jag tycker att nr ett, i det här fallet, fokusera på att den sidförande skänkeln fungerar innan det börjar kontrolleras att halvhalten är perfekt, eller ställningen är lagom. En sak i taget och när det fungerar bygg på. make it simple!