Hoppa till innehåll

Lodrätsits, där ryttarens bäcken är motorn

Varför blir det som det blir ibland när vi rider?  Vi tycker att vi gett hästen rätt signaler men den ändå reagerar helt mot vad vi förväntat oss, varför? Då var det den där lodräta sitsen igen! Tyvärr är inte allas kroppar utformade för att kunna behärska en exakt lodrät sits men målet ska alltid vara att eftersträva en så lodrät sits som möjligt. Hästar är känsliga djur även om de ibland kan verka motsatsen. Hur påverkas vår ridning av att vi är spända och stela?

Ibland när ryttaren är sned i sadeln kan det bero på att bäckenet har roterat dvs det har blivit en bakåttippning av bäckenet som gör att tex höger bäckenhalva kommer uppåt mer än vänster oftast resulterar det i att höger ben åker framåt och överkroppen viks åt höger. Hästen spänner då oftast emot  mer på vänster sida eftersom ryttarens tyngd hamnar mer till vänster. Ryttaren behöver här ha mer fokus på att få fram högerbenet.

Ser man en ryttare som tex håller höger hand högre än vänster kan det bero på att höften på höger sida är högre, även höger axel kan vid höjd hödft åka uppåt. Oftast blir högerhanden som hålls högre lite trängande och tygeln ligger då lite mer mot halsen och hästen kan misstolka signalen och istället flytta sig undan högersidan. ryttaren får tänka på att dra in höger armbåge och kontrollera sin höger axel.

En stolsits är när ryttaren hamnar som om hon/han satt på en stol. Vad som blir problem med det är att kontakten med sittbenen försvinner och oftast tappas kraft i ben eftersom buk och bålmusklerna inte kommer till sitt jobb vilket är att balansera ryggmusklernas rörelser. Det mesta blir svårt och följdproblem uppstår ofta. Hästen påverkas också på många sätt men det värsta är nog att trycket på hästens ryggrad ökas. sitsträning, sitsträning, asitsträning för att stärka kroppskontroll och hitta rätt.

Motsatsen är att skänkeln i stället åker bakåt och ryttaren i samband med det oftast svankar väldigt mkt det beror oftast pga att höftböjaren är för kort .Stretcha höftböjaren och stärk buk och bålmusklerna.

(Bilderna är tagna av Eva Eternell-hagen när hon gjorde en artikel till hästmagasinet och lånade mig som modell)

Det går inte att justera sin kropp jämnt och ständigt men som ryttare är det bra att regelbundet besöka massör eller naprapat. Man får acceptera att man har den kropp man har men man kan försöka att stärka kroppen så mkt man kan med träning. Som ryttare är det bra att även träna annat än bara ridning, vad beror på tycke och smak men träning som stärker rygg, bål och bukmuskulatur är bra. Även träning där kroppskontrollen stärks är att rekomendera. Löpning tycker jag är hur trist som helst men det ger ett bra resultat om man vill öka konditionen och stärka kroppen. Många säger att Yoga och tai chi är bra för ridning det är inget för mig däremot gillar jag SATS boxningsklasser, där tycker jag man får bra träning och kroppskontroll. Nu ska jag inte skryta med att jag springer på SATS stup i kvarten, jag var jätte duktigt inför förra tävlingssäsongen men under vintervilan har jag mest varit månadsgivare. Betalat mitt SATSkort varje månad och med lite dåligt träningssamvete sett skylten i perferin när jag åkt förbi.

Men, nu är ny tävlingssäsong på ingång och det gäller att vara tränad innan det är tävlingsstart så nu är vintervilan över för denna gång. Träningskurser under våren för Eva-Karin och Hubertus är nu uppbokade och träningsväskan framställd. Så kom igen nu kör vi! Mot gymmet,  för bättre sits och ridning i vår.  =)

 

Jag och fina Celine!