Hoppa till innehåll

Bloggen: Hur ser ditt mål ut?

Jag pratar ofta om mål och att det är lättare att utvecklas om man själv vet vad man vill utvecklas till. Det är inte alltid så lätt att veta vad man vill det är många gånger lättare att förklara vad man inte vill, har ni tänkt på det?
Ibland är det också svårt att berätta om sina mål för man kanske känner att de är för höga, man är rädd för att folk ska tycka att man tagit sig vatten över huvudet och framför allt brukar den vanligaste orsaken vara att man nog innerst inne är lite rädd för att sätta ett mål och misslyckas?! Vad tror du? Har du satt några mål för din ridning? Har du funderat på vilka mål du skulle vilja ha och vad som är anledningen till att du rider?
Tycker du att det där med mål inte gäller dig för du rider nu bara en gång i veckan? Väntar du på att din ridlärare eller tränare ska tala om för dig vilka mål du ska ha? Eller känner du rent av att du inte ens vill sätta några mål? Måste man ha mål?
Alla kan ha mål oavsett hur mycket eller lite man rider och ett av dem målen kan helt enkelt vara att se till att komma och rida en gång i veckan för att det är roligt. Då är själva målet att vara på plats alla gånger man bara kan. Eller så är målet att få hästen att gå på tygeln, vilket kan vara ett litet luddigt mål ibland för det handlar ju mest om att bli en bättre ryttare och det tror jag nog de flesta som rider eftersträvar.
Så! Har du funderat på vad just ditt mål är?

Ett mål kan förändras efter vägens gång och kanske bli tydligare eller suddas ut för att ett nytt mål kommer i sikte.
Jag har inte haft samma mål hela tiden. Från början var mitt mål att just lära mig att rida. Jag har fått jobba mkt med mitt tålamod och att jag ofta är väldigt självkritisk och det var svårt för mig när jag insåg att det tar väldigt lång tid att lära sig att rida på det sättet jag ville. Jag hade jätte svårt att lära mig att få hästen att gå i rätt form och hade inte riktigt tålamod till att känna mig så dålig, speciellt inte när jag såg alla andra runt omkring som tydligen hade förstått något som jag uppenbarligen hade missat! Jag tror det är lätt att mäta sig med andra och man glömmer bort att resan till att lära sig rida ska vara rolig och är en utmaning, den kräver tid och en hel del tålamod men den ger också väldigt mkt tillbaka. För visst är dessa minuter av total  lycka när hästen och du gör något som känns helt rätt eller när tränaren berömmer över den där skänkelvikningen eller volten som var väldigt bra utförd.
Min resa tog fart när jag verkligen bestämde mig för att det här inte längre var en hobby utan något jag faktiskt ville göra som yrke och då var jag ju verkligen tvungen att ta tag i min ridning. Jag red alla hästar jag kom över och spenderade mängder av timmar på läktaren för att kolla på lektioner och när andra red och det gav resultat. När ridningen började bli bättre ändrade sig mitt mål från att “bara” vilja lära mig rida till att jag ville ha som mål att börja tävla och någon gång rida Medelsvår dressyr. Efter mkt träning och flera steg framåt så tävlade jag medelsvår och flyttade målet till att någon gång starta St George och när jag hade gjort det kände jag att det skulle vara så roligt att någon gång ha kvalat till ett SM. Det var ett mål som jag i många år insåg var alldeles för högt och något som jag inte riktigt ville uttala för jag tyckte själv att jag var alldeles för dålig och hade helt fel förutsättningar för att någon gång bli så pass bra att jag skulle kunna kvala till ett SM och vad pinsamt om alla som jag kände som var duktigare än mig tyckte att jag var helt ute och cyklade med tankar om ett sådant mål.
Jag kanske aldrig kommer kvala till ett SM eller så gör jag det, jag tror att det ligger helt och hållet hos mig själv och hur mkt tid jag är villig att offra för att komma dit. Ingenting är helt omöjligt och inga mål är för höga, man måste bara vara medveten om vad det kostar och vad man är villig att offra för att komma dit.

Det är roligt med mål men de får inte bli till frustration i de perioder då det ibland inte fungerar och man känner lite motgång. Tyvärr kommer de där perioderna av motgång och man undrar och ifrågasätter om man ens ska hålla på med ridning.  Se dem här perioderna som något positivt, jag vet, det är inte lätt. De perioderna visar faktiskt att det sker en utveckling och att ni är på väg framåt, lär dig utav dem och notera gärna ner dem för då kan du gå tillbaka och se att det oftast följer en period av massa flyt straxt efter svackorna.

Nu är det snart sommar, passa på att sätt dig med en kopp kaffe i solen med ett anteckningsblock och fundera på vad just du vill med din ridning. Vad har du för långsiktiga mål och hur skulle du vilja dela upp dem till delmål under hösten. Vad behöver just du för att ta dig ett steg närmare dina mål?
Är ditt mål att en dag ta dig ut och tävla? Rider du som fast elev hos mig och är intresserad av att tävla kommer jag ha plats för 4 “tävlings elever” till hösten. Det är elever som rider på fast plats en dag i veckan som jag kan erbjuda att vid några tillfällen komma ut och tävla. Är du intresserad av hur upplägget ser ut och att vara en av dessa fyra? maila mig ditt intresse senast den 30 juni 2014 så berättar jag mer om upplägget.
Är du inte intresserad av att tävla men vill ändå göra en målplanering? Maila mig ditt intresse av att jobba med målplanering, även där senast den 30 juni, så berättar jag mer om upplägget kring just målplanering och uppföljning kring det.

Nu ska jag till stallet för att träna för Anna Hedbys med Lizz och Denz. Det är en förutsättnng för att komma framåt att ha en bra och engagerad tränare, vilket jag har i Anna. I går var första riktiga träningen med Lizz och det var så roligt att vara igång igen med henne. I morse var jag och Cissi ute och sprang så jag är lagom mör i hela kroppen!!!!

Ha en härlig tisdag.