Hoppa till innehåll

TORSDAG

Nu börjar jag så smått komma igång med min ridning igen efter denna skit envisa seglångdragna skrutt förkylningen!!! Har börjat med att fokusera mest på Celine eftersom jag har så bra ridhjälp i Eva och Susanne till Denz och Didi. Ja, Eva kanske jag inte ska kalla ridhjälp eftersom hon gärna rider sina hästar, vad jag menade var att hon gör det så bra så jag behöver inte ha dåligt samvete för att jag själv inte gör det för tillfället! Men snart…
(Kan förresten, helt appropå ingenting,  ge Er ett tips om att inte äta knäckebröd samtidigt som man jobbar vid datorn! Det riktigt krispar om tangenterna eftersom det hasat ner smulor mellan dem. Hopplöst!!!)
Line var med till Celine idag och filmade, det är jätte kul och nyttigt att se. Lägger en liten snutt här även om det inte är någon fantastisk ridning för tillfället. Det känns att vi båda är ur form. Men jag har ju tänkt att vi ska komma i form och dessutom i bättre än någonsin. Första tävlingen närmar sig och den är på Täby den 18 februari. Det är en MSVC och jag tänkte starta Celine och förhoppnigsvis även Denzel som står på reservlistan.

{youtube}R-n2UI4VagA{/youtube}

 

Jag har även filmat ett nytt klipp till min videoblogg på hästkanalen i temat “Jenny letar häst”, det kommer nog upp under morgondagen så gå in och kika på www.hastkanalen.se
Jag har en ny idé om ett tema till min videoblogg som kan bli ganska kul….

Under kvällen har jag haft mina lektioner och dagens tema var “självständig ridning”. Jag tycker det är nyttigt att ibland släppa mina elever lite fria och studera hur de då tänker och vad de väljer att göra. Det ger en ganska bra blick i vad de mest behöver hjälp med. Det blir så lätt att man lägger upp allting och ibland överinstruerar så eleverna inte ens tänker på vad själva övningen egentligen går ut på. Målet ska väl ändå någonstans vara att en dag kunna ta sin häst till ridhuset, sätta på sin favorit musik och ha en egen plan med tankar kring hur man löser ett eventuellt problem. En tränare behövs alltid för att ge feedback och knuffa ännu ett steg framåt men man måste ändå ha en grund tro till sig själv och kunskap om hur man lägger upp ett ridpass på egen hand!

Jag har lite olika upplägg beroende på vilken av hästarna jag rider, men mitt grund tänk är att jag skrittar fram ganska länge och jobbar gärna lite i skritten till att börja med. Jag brukar använda mig mkt av sidvärtsrörelser och “slarviga framdelsvändningar” som jag kallar det när jag inte centrerar vändningen utan lägger mer fokus i att hästen ska korsa benen och även frambenen som lösgörande och stretschande rörelse. När jag rider Celine gör jag korta diagonallinjer i slutor och lägger sedan in kort trav/skritt övergång när jag når fyrkanten för att sedan skritta och göra ännu en kort diagonal sluta.
Serpentinbågar i trav är också en favorit när jag rider fram och den övningen går att utveckla mkt. Man kan lägga in övergångar och volter och tempoväxlingar och variera antalet bågar. Framridningen och det lösgörande grundarbetet är en viktig bit i ridpasset som jag lägger största delen/tiden på och om man sedan väljer att göra en viss rörelse eller rida en del av ett dressyrprogram så nöter jag inte det så länge.
Det finns olika sätt att tänka på men ett grundkoncept som man lär sig på rid -och tränarutbildningarna är att 1/4 ska vara framridning 1/2 huvuduppgiften och 1/4 avslutande arbete (jag lägger nog generellt, beroende på vad jag ska göra såklart, 1/2 framridning/lösgörande och 1/4 huvuduppgift och 1/4 avslutande arbete…)

En vecka för mig och Celine kan tex se ut såhär:

måndag: träning för Ann
tisdag: programtränardag (rider igenom delar samt hela dressyrprogram)
onsdag: longeras
torsdag: kontrolldag/lösgörande arbete (jobbar mkt övergångar, start/stop ser efter att hjälper och signaler sitter och fungerar som de ska)
fredag: krumeluttdag (det är en dag i veckan som jag bara gör “roliga grejer” som för mig tex är seriebyten, galopppiruetter, passagetänk… ja ni förstår säkert vad jag menar…
lördag: tur ut i skogen
söndag: tävling alt dressyr pass med rörelser som behöver tränas


Min älskade Celine (kortet från 2007 när vi medverkade i en instruktionsvideo för working equitation???!!!)