Den här dagen blev lång!
Morgonen började med en tur till min vän Caroline Hanna, som bor mot Rimbo, för att kastrera PT. Caroline skulle även kastrera sin 7-årige hingst och hade arrangerat så att en veterinär som är skicklig och van vid just kastrationer skulle komma. Caroline har gjort det här förut då hon har några egna uppfödningar efter sitt fina sto (Som jag inte kan stava till men är efter Mowgli) men för mig var det första gången.
Eva följde med och det var väldigt intressant och lärorikt att få vara med om en kastrering.
Det finns olika sätt att utföra den på och antingen gör man som jag valde, tar en kunnig och erfaren veterinär som gjort detta flertalet gånger, att göra det hemma på plats. Eller så åker man in till en klinik och utför det där.
Båda varianterna har såklart för och nackdelar.
Att göra det hemma är smidigt för hästen och en mindre kostnad och framför allt ett mkt snabbare ingrepp som görs med lokalbedövning och lugnande.
Nackdelen är att det blir lättare svullnad och man måste verkligen hålla koll på sin häst så den inte får någon infektion och man måste röra på hästen ofta så det inte svullnar upp för mkt.
Att åka till en klinik innebär ett större ingrepp då hästen sövs och läggs omkull. Fördelen är att veterinären ser mkt bättre och får en bättre arbetsställning. Nackdelen är att det kräver narkos och är mycket dyrare.
Vad man gör vid en kastration är att testiklar, bitestiklar (där hingsthormonet produceras) och en del av de hinnor som omger testiklarna avlägsnas.
När man väljer att kastrera med lokalbedövning stående så lämnas såret öppet för att det inte ska samlas massa levrat blod som i sin tur kan leda till infektion, tyvärr finns ju även en risk att det ändå blur infektion eftersom såret är öppet och det är lätt för bakterier att tränga in. Det är därför viktigt att ta tempen regelbundet för att se om tempen stiger. Hamnar den över 38,2 bör man sätta in antibiotika. Man får även vara noga att se över hästens allmäntillstånd och hålla koll på såret så det inte svullnar upp allt för mkt. Det är viktigt att de rör på sig och de kan gärna gå i hage och för säkerhets skull även promeneras 20 min två gånger/ dag i 10-14 dagar.
Har man kastrerat på klinik är såret i hopsytt så det blir lite enklare efter ård men fortfarande viktigt att hästen får röra på sig och att man har daglig koll på hästen och dess temp.
De komplikationer som kan bli efter en kastrering är främst att de svullnar upp och det blir infekterat. Om hästen får hög feber måste man tillkalla veterinär och sätta in penicillin. Det kan i oturliga fall vid en öppen kastrering (den med lokalbedövning) bli sk framfall, dvs att bitar av tarmen tränger ner mot såret då den avlägsnade testikeln fäste via en sädessträng mot bukhålan och när såret står öppet finns en liten risk att detta händer och då måste hästen omedelbart opereras.
Hur gick det för PT då?
Jo, själva kastreringen gick bra men han var väldigt tagen efteråt, vilket inte är så konstigt men efter några timmar när sederingen med lugnande hade släppt kunde vi åka hem igen. Han var så snäll att lasta och snäll att hålla på med och när vi kom hem såg allt fint ut och hade slutat droppa så vi tog en kort ca fem minuters promenad och sen fick han gå in och äta massa mat. Det var han verkligen värd och det syndes att han hade ont. Vi hämtade ut lite metacam som både är inflammationshämmande och direkt smärtlindrande och då såg han lite piggare ut igen. Stackars PT men det kommer bli så mkt bättre för honom. Det är alltid ett enormt stort ansvar att ha en hingst och det kräver att alla som hanterar de har god erfarenhet. Det är mer hormoner i hingstar och de är mer benägna av att ta sin ledarroll, så är det i naturen.
Nu är jag trött och skriver mer i morgon. Jag avslutar med några fina bilder på vår fantastiskt tappre och snygga PT!