Just nu i Bloggen

Bloggen: Favorit i repris – frĂ„n arkivet

// 0 kommentarer

Anna har skrivit om rörelser tidigare. Jag gillar verkligen det, och tÀnkte att det kan vara bra att lÀsa igen. En av mina favoritrörelser Àr öppna. Kanske för att jag och Bamse faktiskt gjort ett gÀng riktigt fina öppnor (och ett gÀng mindre fina ocksÄ, sÄ klart). Jag Àr inte sÄ förtjust i skÀnkelvikningar, trots att skÀnkelvikningar Àr fantastiska att göra för att gymnastisera sin hÀst, och för att öva sig i att hÄlla koll pÄ sin yttersida. InsÄg dock att Anna skrev ett blogginlÀgg om det ganska nyligen (lÀs hÀr). DÀrför har jag grÀvt fram Annas blogginlÀgg om just öppna frÄn december 2011:

Idag hade mina lektioner fokus pĂ„ öppna. Öppna tillhör det man kallar skolorna och det Ă€r en samlande rörelse. Man kan variera graden av samling och rider man en ”svag öppna”, vilket brukar kallas bogen in, blir inte samlingen lika hög som i en ”vanlig öppna”. Skillnaden mellan dessa tvĂ„ Ă€r att i en öppna rids hĂ€sten pĂ„ tre spĂ„r, inner bak placeras i samma spĂ„r som ytter fram och inner fram och ytter bak bilder varsina egna spĂ„r. NĂ€r man rider bogen in sĂ€tts inte inner bak lika djupt in under hĂ€sten utan gĂ„r i stĂ€llet in pĂ„ ett spĂ„r som placeras mellan de bĂ„da frambenen, dvs hĂ€sten gĂ„r pĂ„ 4 spĂ„r och har en svagare böjning.

Öppnan Ă€r egentligen en ganska naturlig rörelse, man kan tĂ€nka att man â€Ă¶ppnar upp en volt”. Det Ă€r Ă€ven ungefĂ€r samma hjĂ€lper som nĂ€r man rider in pĂ„ en volt. HĂ€sten Ă€r stĂ€lld innĂ„t och böjd i sin lĂ€ngdaxel. InneskĂ€nkeln inverkar pĂ„ det inre bakbenet och innertygeln stĂ€ller. Det Ă€r viktigt att nĂ€rsomhelst kunna ge efter pĂ„ innertygeln och hĂ€sten dĂ„ Ă€r kvar i stĂ€llningen. Ett av de vanligaste felen till att ryttaren inte fĂ„r till öppnan Ă€r att hon/han blir för lĂ„st i innertygeln och glömmer den viktiga eftergiften.

Yttertygeln reglerar stÀlningen och kontrollerar att halsen inte förböjs medans ytterskÀnkeln (som Àr vÀldigt viktig i öppnan!) inverkar pÄ ytterbak och medverkar till hÀstens samling och ser till att det yttre bakbenet skjuter pÄ framÄt. YtterskÀnkeln skapar Àven, i sammarbete med innerskÀnkeln, hÀstens böjning.

Rid gĂ€rna öppnan korta strĂ€ckor och lĂ€gg in volter för att kontrollera att hĂ€sten Ă€r korrekt böjd och eftergiven innersidan. Som jag nĂ€mnt tidigare Ă€r öppnan ett bra tillfĂ€lle att anvĂ€nda nĂ€r man jobbar tempovĂ€xlingar. Öppnan blir samlande eftersom inner bak mĂ„ste trĂ€da mer in under hĂ€stens kropp och pĂ„ sĂ„ sĂ€tt Ă€ven fĂ„r bĂ€ra mer vikt.
I dag fick mina elever variera att rida öppna lÀngst med fyrkantsspÄret och rida bÄde höger och vÀnster öppna i tex höger varv.
Something like this
.


Hoppas verkligen att ni har en jÀttefin onsdag!
//Sandra

LĂ€mna en kommentar